Het Torentje

Torentje - Lange Vijverberg

Torentje – Lange Vijverberg

Het Torentje is een onderdeel van het Binnenhof. In het Torentje bevindt zich sinds 1982 de werkkamer van de minister-president van Nederland. Het wordt daarom vaak naar de huidige premier genoemd: Torentje van Rutte, Torentje van Balkenende enz. Ook de uitdrukking Torentjesoverleg komt er vandaan.
Ten westen van het Torentje is de Maurits- of Grenadierspoort, die toegang geeft tot het Binnenhof. Recht tegenover het Torentje bevinden zich kantoorruimtes van de Tweede Kamer. Net buiten het Binnenhof kijkt het torentje naar het Mauritshuis. Het achthoekige gebouw aan de Haagse Hofvijver wordt voor het eerst genoemd in een kroniek uit 1354 en dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Aan de rand van het Binnenhof lag het Torentje oorspronkelijk als zomerprieel van de graven van Holland. Het was door middel van een ophaalbruggetje verbonden met de grafelijke tuin.
Bron

6 comments

 1. Goedendag,

  Ik ben de ontwerper van de site “docnederlands” die bestemd is voor leraren Nederlands op het secundair onderwijs in het Franstalige deel van België. Deze site heeft geen commerciële doeleinden maar slechts pedagogische doeleinden, en biedt ook de mogelijkheid om Nederlandse en Vlaamse artiesten naar voren te brengen. Daarom neem ik de vrijheid om u het volgende verzoek te sturen : zou u er geen bezwaar tegen hebben als ik de tekening “Torentje, Lange Vijverberg” zou plaatsen op mijn site ‘docnederlands’ :
  http://docnederlands.skynetblogs.be/archive/2014/11/10/dossier-bezoek-aan-amsterdam-03-comprehension-a-la-lecture-e-8322940.html

  Ik wou u graag feliciteren met uw mooie tekeningen.
  In afwachting van uw antwoord,
  Met vriendelijke groet,
  Docnederlands

 2. Goedendag,

  Ik ben de ontwerper van de site “docnederlands” die bestemd is voor leraren Nederlands op het secundair onderwijs in het Franstalige deel van België. Deze site heeft geen commerciële doeleinden maar slechts pedagogische doeleinden, en biedt ook de mogelijkheid om Nederlandse en Vlaamse artiesten naar voren te brengen. Daarom neem ik de vrijheid om u het volgende verzoek te sturen : zou u er geen bezwaar tegen hebben als ik de tekening “Torentje, Lange Vijverberg” zou plaatsen op mijn site ‘docnederlands’ :

  http://docnederlands.skynetblogs.be/archive/2014/11/10/dossier-bezoek-aan-amsterdam-03-comprehension-a-la-lecture-e-8322940.html

  Ik wou u graag feliciteren met uw mooie tekeningen.
  In afwachting van uw antwoord,
  Met vriendelijke groet,
  Docnederlands

 3. Ik zou graag een deel van deze tekening willen gebruiken om in een foto te verwerken die voor het onderwijs bedoeld is. Op een sleutelhanger van de minister president zal het torentje afgebeeld worden. Dit zal in een afbeelding nog geen half procent van het totaal zijn, het is een inzoom-zoekplaatje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.